Twee gratis PCR-tests voor Belgen • Bijna 11 miljoen prikken gezet (2024)

8 juni 2021, 22.29 uur

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

8 juni 2021, 22.13 uur

Celstraf voor apotheker in VS die prikken expres ruïneerde

Een voormalig apotheker uit de Amerikaanse staat Wisconsin is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor het opzettelijk ruïneren van ruim 500 doses coronavaccin. De man gaf eerder al toe dat hij de Moderna-prikken afgelopen winter expres urenlang buiten de koelkast had gehouden van een ziekenhuis in de stad Grafton.

Bijna zestig ziekenhuismedewerkers, oud-collega's van de man, kregen alsnog een dosis van de prikken, meldt de Amerikaanse krant Milwaukee Journal Sentinel. De man zei zich te schamen voor zijn actie. De oud-apotheker gelooft dat vaccins een "product van de duivel" zijn, schrijven Amerikaanse media.

8 juni 2021, 21.13 uur

Deze zomer twee gratis PCR-tests voor Belgen

Belgen die deze zomer een PCR-test nodig hebben om op vakantie te gaan of een festival te bezoeken, hebben recht op twee gratis coronatests. De tests gelden voor mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren. Vanaf 1 juli komt er in België ook een maximumprijs voor coronatests: 55 euro voor een gewone PCR-test en 120 euro voor een sneltest.

De Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke zei tegen nieuwssite VRT dat veel landen een volledige vaccinatie verplicht zullen stellen. "Als je nog niet de kans hebt gehad om je te laten vaccineren, kan je in de zomermaanden, van 1 juli tot eind september, twee keer een gratis PCR-test aanvragen", zei hij.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid twijfelt nog over gratis tests in Nederland; onder meer vanwege de mogelijk hoge kosten. De Kamer nam al een motie van D66 aan om iedereen die naar het buitenland wil en nog niet gevaccineerd is een gratis test aan te bieden.

8 juni 2021, 20.08 uur

Gifje toont veranderde risiconiveaus veiligheidsregio's

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

8 juni 2021, 19.34 uur

'Prijs karton schiet omhoog door webwinkelen'

In heel Europa stijgt de prijs van karton en andere verpakkingsmaterialen met 30 tot 65 procent, meldt het Financieele Dagblad op basis van een rondgang. De prijsstijging heeft te maken met de toegenomen populariteit van online bestellen tijdens de pandemie.

Experts verwachten dat de prijzen nog verder stijgen en dat sommige webwinkels de hogere kosten gaan doorberekenen aan de consument, schrijft de krant.

8 juni 2021, 19.26 uur

'Morgen prikafspraak mogelijk voor mensen uit 1988'

Mensen die geboren zijn in het jaar 1988 kunnen morgen een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

8 juni 2021, 19.20 uur

RIVM: vaccinatie zeer effectief in bescherming ouderen

De vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het RIVM op basis van een analyse. Daaruit blijkt dat gevaccineerde senioren vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen corona.

Ook blijken ze na de tweede prik voor 94 procent beschermd te zijn tegen een ziekenhuisopname. Hetzelfde percentage geldt voor bescherming tegen overlijden door het virus.

Het RIVM kon de analyse doen omdat er ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn over ouderen. De data laten ook zien dat er bij thuiswonende ouderen en verpleeghuisbewoners in de eerste acht weken na de start een forse daling was in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens.

8 juni 2021, 18.58 uur

Bijenkorf sluit lening af met garantie overheid

De Bijenkorf heeft een lening van 30 miljoen euro afgesloten, waarbij de Nederlandse overheid garant staat voor 24 miljoen euro. Het gaat om de zogeheten GO-financiering, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van de warenhuisketen.

De zeven vestigingen van De Bijenkorf waren in 2020 in totaal 13 weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. "Het was een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van De Bijenkorf", schrijft directeur Giovanni Colauto in een persbericht.

Eerder maakten pakkenmaker SuitSupply, jeansmerk G-Star en modebedrijf Scotch & Soda al gebruik van de GO-financiering. De overheid staat daarbij garant voor 80 procent van de lening indien een bedrijf failliet gaat.

De warenhuisketen maakte in boekjaar 2020/2021 een operationeel verlies van 33,1 miljoen euro. De netto-omzet daalde met 17 procent naar ruim 407 miljoen euro. De online omzet nam met 53 procent wel sterk toe.

De Bijenkorf heeft afgelopen jaar ook aanspraak gemaakt op de eerste ronde van de NOW-loonsteun en krijgt uitstel voor het betalen van belastingen. In augustus kondigde het bedrijf aan 225 banen te schrappen.

8 juni 2021, 18.10 uur

Ministerie: ruim 10,9 miljoen prikken gezet

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid ruim 10,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Deze week, van 7 tot en met 13 juni, verwacht het ministerie nog eens ruim 1,4 miljoen prikken te zetten, valt te lezen op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het echte aantal kan anders zijn, omdat mensen hun afspraak bijvoorbeeld afzeggen of door problemen met de levering van vaccins.

Iedere minuut krijgen naar schatting 226 mensen een prik.

8 juni 2021, 17.41 uur

EMA: in juli oordeel over prikken jongeren met Moderna

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) verwacht in juli met een oordeel te komen over het coronavaccin van farmaceut Moderna voor jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar. De toezichthouder is inmiddels begonnen met de beoordeling van het middel voor die groep.

Na het oordeel van de EMA is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het prikken van kinderen met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de EU-lidstaten om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Gisteren kwam naar buiten dat Moderna de EMA heeft verzocht het vaccin goed te keuren voor kinderen vanaf twaalf jaar. Het vaccin is "heel effectief" bij het voorkomen van de ziekte bij adolescenten, volgens de farmaceut.

Twee gratis PCR-tests voor Belgen • Bijna 11 miljoen prikken gezet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6264

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.