Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (2024)

La dharma wiel is een van de oudste symbolen van de Indiase geschiedenis en cultuur. De betekenis en het belang ervan variëren afhankelijk van de cultuur en religie waarin het wordt gebruikt. Maar tegenwoordig wordt het algemeen beschouwd als een Boeddhistisch symbool.

In dit artikel zullen we de mysteries van het wiel van dharma ontrafelen om de geschiedenis en symbolische betekenis ervan beter te begrijpen.

Het verhaal van het Dharmawiel

De oorsprong van het Dharmawiel

Het wiel van dharma of dharmachakra is diep geworteld in de cultuur en geschiedenis van India. Vooral vanwege het belang ervan in het boeddhisme. Maar ook voor de andere religies van het land, met name het hindoeïsme en het jaïnisme.

Boeddhisten waren echter niet de eersten die het wiel als symbool gebruikten. Het was feitelijk overgenomen van de idealen van een oudere Indiase koning, bekend als een ‘raddraaier’ of universele monarch.

Dharmachakra komt van het Sanskrietwoord dharma, wat aspect van waarheid betekent in de boeddhistische filosofie, en het woord chakra, dat letterlijk wiel betekent. Alles bij elkaar genomen lijkt het idee van dharmachakra op het wiel van de waarheid.

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (1)

Ontdek hoe je de fundamentele principes van het boeddhisme kunt toepassen om een gelukkiger en meer vervuld leven.

€17,00 GRATIS

Ontvang mijn gratis gids

Dharmachakra in het boeddhisme

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (2)

Er wordt gezegd dat het Dharmawiel de leringen van Siddhartha Gautama vertegenwoordigt en de regels die hij volgde op het pad naar verlichting.de 10 regels van het boeddhisme).

Er wordt aangenomen dat de Boeddha het wiel van de dharma in beweging heeft gezet door ‘aan het wiel te draaien’ toen hij zijn eerste preek hield nadat hij de verlichting had bereikt.

Een van de oudste afbeeldingen dateert uit de tijd van Ashoka de Grote, tussen 304 en 232 v.Chr. Keizer Ashoka regeerde over heel India, inclusief de gebieden die later Pakistan en Bangladesh werden.

Boeddhistische, Ashoka leidde India naar grootsheid door de leringen van Sidharta Gautama, de eerste Boeddha, nauwgezet te volgen.

Ashoka heeft zijn volk nooit gedwongen het boeddhisme te beoefenen, maar de oude pilaren die in zijn tijd zijn gemaakt, bewijzen dat hij de leringen van de Boeddha aan zijn volk predikte.

Op deze pilaren waren de ‘Chakra’s van Ashoka’ gegraveerd. Dit zijn dharmawielen met 24 spaken die de leringen van de Boeddha vertegenwoordigen, evenals het concept van afhankelijke oorsprong. Het Ashoka-chakra is tegenwoordig erg populair, omdat het in het midden van de moderne Indiase vlag staat.

Voor hindoes maakt het dharmawiel gewoonlijk deel uit van afbeeldingen van Vishnu, de hindoegod van het behoud. Dit wiel wordt beschouwd als een krachtig wapen dat verlangens en passies kan verslaan. Dharmachakra kan ook betekenen “wiel van de wet'.

In het jainisme symboliseert het wiel van dharma echter het wiel van de tijd, dat geen begin of einde heeft. Het Jain-dharmawiel heeft ook 24 spaken die de 24 koningschappen vertegenwoordigen in hun laatste leven, bekend als tirthankara's.

Het wiel van Dharma: betekenis

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (3)

Terwijl boeddhisten over het algemeen geloven dat het dharmawiel symbool staat voor de Boeddha. Ze geloven ook dat elk onderdeel verschillende belangrijke waarden in hun religie vertegenwoordigt. Deze omvatten de volgende waarden:

  • Ronde vorm – Het symboliseert de perfectie van de leringen van de Boeddha.
  • De rand – De rand van het Dharmawiel duidt op het vermogen van de boeddhist om alle leringen van de Boeddha in zich op te nemen door middel van concentratie en meditatie.
  • De Hub – De centrale hub van het wiel van dharma vertegenwoordigt morele discipline. In de hub bevinden zich de Drie juwelen uit de schat van het boeddhisme, meestal weergegeven door drie wervelingen. Deze juwelen zijn respectievelijk de Dharma, de Boeddha en de Sangha.
  • Cyclische beweging van het wiel – Het vertegenwoordigt reïncarnatie of de cyclus van het leven in de wereld, bekend als Samsara. Het omvat geboorte, dood en wedergeboorte.

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (4)

Ontvang uw gids voor het boeddhisme!

Ontdek hoe je de fundamentele principes van het boeddhisme kunt toepassen om een gelukkiger en meer vervuld leven.

€17,00 GRATIS

Ontvang mijn gratis gids

De betekenis van het straalgetal

Naast dit betekenis van het Dharmawielvertegenwoordigt het aantal spaken van het dharmawiel verschillende symbolen. Niet alleen voor boeddhisten, maar ook voor hindoes en jaïnisten.

Dus hier zijn enkele betekenissen achter bepaalde aantallen spaken op een dharmawiel:

  • 4 stralen – De vier nobele waarheden van het boeddhisme. Het gaat over de waarheid van het lijden, de oorzaak van het lijden, het einde van het lijden en het pad.
  • 8 Stralen – Het achtvoudige pad naar het bereiken van verlichting. Dit zijn de juiste kijk, intentie, spraak, actie, levensonderhoud, inspanning, concentratie en opmerkzaamheid.
  • 10 stralen – Deze stralen vertegenwoordigen de 10 richtingen van het boeddhisme.
  • 12 Stralen – De 12 schakels van afhankelijk ontstaan, onderwezen door de Boeddha. Ze omvatten de concepten onwetendheid, sociale formaties, bewustzijn, de bestanddelen van een levend wezen, de zes zintuigen (inclusief de geest), contact, gevoel, dorst, greep, geboorte, wedergeboorte, ouderdom en dood.
  • 24 stralen – In het jaïnisme vertegenwoordigen deze de 24 tirthankara’s die dicht bij de nirvana. In het boeddhisme wordt een dharmawiel met 24 spaken ook wel het Ashoka-wiel genoemd. De eerste twaalf vertegenwoordigen de twaalf schakels van afhankelijke oorsprong en de volgende twaalf vertegenwoordigen de causale verbanden in omgekeerde volgorde. Het omkeren van deze twaalf stadia van lijden betekent ontsnappen aan reïncarnatie door middel van verlichting.

In andere religies in India, met name het hindoeïsme en het jaïnisme, vertegenwoordigt het wiel van dharma het wiel van de wet en het voortdurende verstrijken van de tijd.

De betekenissen van het Dharmawiel zijn daarom talrijk en verschillen afhankelijk van culturen en het aantal spaken.

De spirituele betekenis van het Dharmawiel

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (5)

De esoterische betekenis van dit boeddhistische symbool is dat het dharmawiel het Zelf vertegenwoordigt en dat het hert de andere twee delen van je geest zijn: het persoonlijke bewuste (onderbewustzijn) en het onbewuste.

Volgens het traditionele boeddhisme vertegenwoordigen de herten het hertenkamp waarin Gautama Boeddha zijn eerste toespraak hield. Er wordt ook gezegd dat ze vrede en liefde symboliseren. Deze laatste verklaring is iets dichter bij de waarheid.

Herten zijn mannelijk en vrouwelijk en vertegenwoordigen de dualiteit van tegenstellingen. In de alchemistische symboliek wordt het mannelijke geassocieerd met geest en het vrouwelijke met emoties.

We zouden dus kunnen zeggen dat je, om Boeddha te worden, kwaliteiten moet cultiveren die je gemoedsrust geven en het vermogen om onvoorwaardelijk van alle dingen te houden. Het boeddhisme beweert immers dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten worden vaak weerspiegeld in de symboliek als de zon en de maan, de zon die levensenergie geeft aan de mensheid en de natuur, en de maan die zorgt voor balans en beweging.

Maar de symbolen weerspiegelen ook de dualiteit van twee werelden, de microkosmos en de macrokosmos. Wat we van binnen voelen en denken, wordt uiteindelijk weerspiegeld naar buiten...

…Gedachten en emoties zijn energieën die zich in ons leven op het fysieke vlak manifesteren.

Nu we aan het einde van dit artikel zijn gekomen, hoop ik dat het je heeft geholpen de betekenis van het Dharmawiel te begrijpen.

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (6)

Ontvang uw gids voor het boeddhisme!

Ontdek hoe je de fundamentele principes van het boeddhisme kunt toepassen om een gelukkiger en meer vervuld leven.

€17,00 GRATIS

Ontvang mijn gratis gids

Het wiel van Dharma: betekenis en symbool - boeddhistisch universum (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6223

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.